Oli kesäkuun 4. päivä vuonna 1974 kun 15-vuotias Turenkilainen Mauno Kulmala aloitti matkansa Kolmeksilla. Nuori mies oli jo tuohon mennessä työskennellyt Kolmeksilla koulun ohella harjoittelijana, mutta nyt oli tosi kysymyksessä. Omien sanojensa mukaan ensimmäinen työpäivä oli jännityksen, jopa kauhun täyteinen, kuten meillä monilla työuramme ensi askelissa.
Kouluaikana harjoittelussa Mauno työskenteli Kolmeksilla viilaushommissa, kuten myös aloittaessaan vakituisena työntekijänä. Tämän jälkeen hän siirtyi koneistuksen pariin, jossa hän on työskennellyt suurimman osan työajastaan.
Mutta miten Mauno päätyi juuri Kolmeksille?
Kolmeksin tehdas Turengissa oli Maunon aloittaessa vuonna 1974 ollut toiminnassa vajaat kymmenen vuotta. Tämän lisäksi hänellä oli myös kiinteämmät siteet Kolmeksiin, sillä hänen isänsä sekä äitinsä molemmat työskentelivät yrityksessä.
Varmasti hyvillä suhteillaan sekä suosittelijoilla hän sai hyvän alun tälle pitkälle taipaleelleen.
Vuosien varrella myös Maunon omat kolme poikaa ovat työskennelleet Kolmeksilla, joista yksi vielä tänä päivänä.
Muutoksia ja kehitystä puolen vuosisadan vierähtäessä
Alkuaikoina tehdas oli kooltaan vain osa nykyisestä, jota on laajennettu vuosien varrella useaan otteeseen. Muun muassa Maunon työpiste koneistamossa oli tuolloin vanhassa hallissa (nykyisin se sijaitsee uudemmassa laajennusosassa). Myös käämintä tapahtui Turengin tehtaalla nykyisen WD-aseman paikalla, mutta käämintä siirrettiin myöhemmin kokonaan Viron Viljandin sekä Kiinan Chuzhoun tehtaille.
Myös henkilökuntaa on Turengin tehtaalla ollut moninkertaisesti nykyiseen noin 80 työntekijään verrattuna, jolloin monet toiminnot, kuten käämintä oli pitkälti käsityötä.
Vuosikymmenten saatossa muutos näkyy myös digitalisaation lisääntyessä ja tietokoneiden tullessa mukaan työarkeen.
Maunon omaan uraan mahtuu myös paljon vaiheita, jossa työtehtävät ovat muuttuneet koneistuksen parista menetelmäsuunnittelijaksi, työnjohtajaksi ja osastovastaavaksi. Mieleenpainuvin tehtävä näistä on kuitenkin ollut aika työnjohtajana, jolloin myös alaisia oli noin 200 henkilön verran. Tällä hetkellä hän työskentelee ostojen sekä koneistuksen parissa.
Merkitys työyhteisössä
On sanomattakin selvää, miten suuri merkitys näillä työvuosilla on sekä itselle ja perheelle, mutta myös omalle työyhteisölle. Arvostus pitkään työuraan näkyy ja kuuluu myös työkavereiden keskuudessa. Työyhteisössä osataan arvostaa pitkää kokemusta sekä sitä hiljaista tietoa ja osaamista, mitä vuosikymmenten varrella on kertynyt.
Motivaatio korkealla
”Se että töihin on kiva tulla ja työssä viihtyy, johtuu pitkälti siitä, että työn sisältö on mielekästä ja työyhteisö sekä -kaverit ovat mukavia” Mauno kertoo.
Kolmeksilla on tunnetusti paljon pitkiä työuria, mutta jatkuvasti mukaan tulee myös uutta verta ja nuorempaa sukupolvea. Kolmeks on saanut hyvän sekoituksen kokemusta pitkäaikaisilta konkareilta ja uudemmilta tulijoilta uudempaa näkemystä ja nykyaikaista osaamista työntekoon.
Vuosi 2025 tuo lisää juhlan aihetta
Maunon 50-vuotinen taival Kolmeksilla on merkittävä ja vuonna 2025 siihen voidaan lisätä muutama lisäjuhlan paikka, kun Turengin tehdas täyttää 60 vuotta ja Kolmeks yrityksenä 80 vuotta.