Kaikki referenssit
Yleiskuva Turun Toriparkista. Kolmeks referenssi.
27.06.2022

Turun Toriparkki

Turun Toriparkki on Turun kauppatorin alla sijaitseva parkkihalli, joka tarjoaa pysäköintitilaa 620 autolle sekä latauspisteen 20 sähköautolle. Toriparkki avautui 12/2020.

Erikoista Turun Toriparkissa on se, että se on valmistuessaan tiettävästi Euroopan ensimmäinen nollaenergiaparkki ja oletettavasti maailman suurin auringon kausilämpöenergian varasto. Toriparkissa käytetään edistyksellistä lämmöntalteenottoratkaisua, joka perustuu saven hyödyntämiseen lämmön varastoimisessa. Nollaenergiaratkaisulla maanalainen pysäköintilaitos tuottaa vähintään käyttämänsä määrän energiaa.

Kesällä torille paistavan auringon lämpöenergia otetaan talteen ja varastoidaan energiapaalujen avulla 50 metrin syvyyteen savimaahan, niin kutsuttuun saviakkuun. Kesän aikana talteen otettu lämpöenergian määrä on noin 11 GWh, mikä vastaa noin 560 omakotitalon vuosittaista lämmönkulutusta. Lämpöteho energiaratkaisussa on arviolta 6,6 MW. Saviakun lataaminen täyteen kestää noin viisi vuotta.

Toista sataa Kolmeksin pumppua

Kolmeksin pumppuja löytyy Turun Toriparkista yhteensä yli sata. Pienempiä vakionopeuspumppuja käytetään parkkitasoilla olevissa aurinkokeräimien jakotukeissa. Niitä löytyy ylemmältä parkkitasolta useita kymmeniä. Suuremmat Kolmeksin pumput löytyvät lämmönjakohuoneista, jossa Kolmeks-pumppuja käytetään kaukolämmön ensiö- ja toisiopuolella muun muassa siirtopumppuina.

Pienen tilan pumput

Lämmönjakohuoneet sijaitsevat ajoramppien alla, joten pumppujen on oltava kompaktin kokoisia ja helposti asennettavia. Tässä Kolmeksin pumput ovat ehdottomia ykkösiä. Pumput voidaan asentaa myös haastaviin paikkoihin, joissa tila on rajallinen. Pienet vakionopeuspumput eli keräimien piiskapumput ovat erityisen nopeita ja yksinkertaisia asentaa.
Kolmeksilla on laaja pumppuvalikoima, ja jokaiseen kohteeseen löytyy sopiva ratkaisu. Esimerkiksi vakionopeuspumppuja on saatavilla sekä Kolmeksin omalla moottorilla, että standardi IEC-moottorilla.

Hiljainen käyntiääni on yksi olennainen pumpun ominaisuus, jonka tärkeys korostuu tässäkin kohteessa avoimen parkkihallin akustiikan vuoksi.

Tutustu Kolmeks-pumppuihin.

Turun Toriparkki: Kolmeks-pumppu lämmönjakokeskuksessa